Đề khảo sát chất lượng vào lớp 10 THPT năm 2022 môn Tiếng Anh Lớp 9 - Năm học 2022-2023 (Có đáp án)

doc 5 trang hatrang 26/08/2022 34761
Bạn đang xem tài liệu "Đề khảo sát chất lượng vào lớp 10 THPT năm 2022 môn Tiếng Anh Lớp 9 - Năm học 2022-2023 (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy hãy click vào nút Download ở trên.

File đính kèm:

  • docde_khao_sat_chat_luong_vao_lop_10_thpt_nam_2022_mon_tieng_an.doc

Nội dung text: Đề khảo sát chất lượng vào lớp 10 THPT năm 2022 môn Tiếng Anh Lớp 9 - Năm học 2022-2023 (Có đáp án)

  1. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ KSCL VÀO LỚP 10 THPT NĂM 2022 THANH HÓA Môn Tiếng Anh 9-Năm học 2022-2023 Thời gian làm bài: 60 phút; ĐỀ THI (Không kể thời gian giao đề) (Thí sinh không được sử dụng tài liệu; Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm) Họ tên thí sinh: SBD: Phòng thi: Chữ ký của giám thị 1 Chữ ký của giám thị 2 PHẦN A: NGỮ ÂM ( 1.0 điểm ) I. Chọn từ có phần gạch chân được phát âm khác so với các từ còn lại. 1 A. ended B. missed C. looked D. stopped 2 A. chat B. school C. such D. children 3 A. now B. grow C. show D. snow II. Chọn từ có trọng âm chính rơi vào vị trí khác so với các từ còn lại. 4. A .enjoy B. father C. virus D. doctor 5. A .employment B.attention C.effective D. interesting PHẦN B: NGỮ PHÁP VÀ TỪ VỰNG (4,0 điểm) I. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc để hoàn thành các câu sau. 6.Mr.Cuong usually ( play) ___ sports in the afternoon. 7. I remember ( tell) ___ fairy tales by my grandparents when I was 5. 8.They (live)___ in this city since 2006. 9.My sister (go) ___ to the zoo last week. 10. You (meet) ___ him , tell him to phone me immediately. II. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc để hoàn thành các câu sau 11.The company is investing $ 10 million to ___ its factories. ( MODERN) 12.The air is ___ polluted by exhaust fume from cars . ( SERIOUS) 13. Energy-saving bulbs should be used to save ___ . (ELECTRIC) 14. We can___when a volcano will erupt. (PREDICTION) 15. ___ are concerned about the rising level of air pollution. ( ENVIRONMENT) III. Chọn một đáp án đúng trong số A, B, C hoặc D để hoàn thành mỗi câu sau. 16. My grandfather is keen ___ growing fruit trees. A. of B. in C. on D. for 17. He is___ most hard-working student on my class. A. aB. an C. the D. Ø 18. Have you finished reading the book ___I gave you yesterday ? A. whichB. where C. who D. whom 19.Let’s go for a walk, ___ ? A. do weB. don’t we C. shall we D. let 20. ___ the bad weather, they tried to get to school on time. A. In spite ofB. Because C. According to D. Though 21.The weather ___ for tomorrow isn’t very good. A. foreman B. news C. forcast D. foresee 22. He denied ___the mobile phone from the supermarket. A. to stealB. steals C.stoleD. stealing 23.Mathmatics and Literature are ___ subjects in high schools. A.additional B. optional C. compulsory D. religious
  2. 24.What are you doing, Lan? _I’m ___ my pen. A. turning on B. looking for C. picking up D. looking out 25. Nam: “Congratulations on your success!” Hoa: “___.” A. You’re welcome B. No, thanks C. That’s very kind of you D. Yes, of course PHẦN C: ĐỌC HIỂU (3,0 điểm) I. Đọc và chọn một từ thích hợp đã cho trong khung điền vào mỗi chỗ trống để hoàn thành đoạn văn sau. Teenagers which for channels learn Most (26)___ like spending time in front of the TV, but is this a good thing? Is TV just a way of avoiding doing something more useful? Some people think that most TV programmes are not right for teenagers. Teenagers need to have better programmes,' agrees TV producer Erica Johnson. ‘Our TV company promises to make educational programmes (27)___ teenagers will enjoy watching.' Erica suggests creating a special channel (28)___ teenagers. Teenagers want to be different, so a different channel is a good idea. TV is a great way of learning. Teenagers can (29)___ to understand the world through television.' What do teenagers think? Emily, 13, said, ‘It's a bad idea. We have enough (30)___ already. I wouldn't like to see one more.' Erica said, ‘We are planning to show the first programme on this new channel next spring II. Đọc đoạn văn sau và chọn câu trả lời đúng cho các câu hỏi. Over the past 600 years, English has grown from a language of few speakers to become the dominant language of international communication. English as we know it today emerged around 1350, after having incorporated many elements of French that were introduced following the Norman invasion of 1066. Until the 1600s, English was, for the most part, spoken only in England and had not extended even as far as Wales, Scotland, or Ireland. However, during the course of the next two centuries, English began to spread around the globe as a result of exploration, trade (including slave trade), colonisation, and missionary work. Thus, small enclaves of English speakers became established and grew in various parts of the world. As these communities proliferated, English gradually became the primary language of international business, banking and diplomacy. Currently, about 80 percent of the information stored on computer systems worldwide is English. Two-thirds of the world's science writing is in English, and English is the main language of technology, advertising, media, international airports, and air traffic controllers. Today there are more than 700 million English users in the world, and over half of these are nonnative speakers, constituting the largest number of nonnative users than any other language in the world. 31.What is the main topic of this passage? A.The French influence on the English Language. B.The history of the English language. C.The expansion of English as an international language. D.The use of English for science and technology. 32.Approximately when did English begin to be used beyond England? A.In 1066B.Around 1350 C.Before 1600D.After 1600 33.According to the passage, all of the following contributed to the spread of English around the world EXCEPT ___. A.the slave tradeB.the Norman invasion C.missionariesD.colonisation 34.The underlined word “proliferated” in the passage is closest in meaning to ___. A.prospered B.organized C.disbandedD.expanded
  3. 35.It can be inferred from the passage that ___. A.English first appeared more than a thousand years ago. B.England colonised different parts of the world in early 2 nd millennium. C.English is taught in primary schools all over the world. D.English is not the language with the largest native speakers in the world III. Chọn một đáp án trong số A, B, C hoặc D điền vào mỗi chỗ trống để hoàn thành đoạn văn sau. NO WAY OUT I have always wanted to go fishing. Last summer, I went on a trip to Taiwan. (36)___the last day of my vacation, I went fishing on a beautiful lake. Unfortunately, I didn't catch (37)___fish, and I got bored. I decided to go (38)___. When I stood up, my wallet fell out of the boat and into the water. It had all my money, my passport, my plane tickets- everything. I jumped into the lake to look (39)___it, but I didn't find anything. The next morning, I wasn't able to leave the hotel. I had no money to pay the bill and no plane ticket or passport to go home. So what did I do? I called my parents and asked for some money. I have (40)___ had such a terrible experience! 36.A. at B. on C. in D. during 37.A. any B. a C. an D. some 38.A. swim B. swam C. swimming D. to swim 39.A. for B. after C. into D. out 40.A. ever B. still C. never D. just PHẦN D: VIẾT (2 điểm) I. Viết lại các câu sau sao cho nghĩa không thay đổi so với ban đầu, bắt đầu bằng từ gợi ý. 41. Ba started learning English in 2013. Ba has___ 42.I don’t know her phone number , so I can’t call her.  If I ___. 43. They have just sold that old house. That old house___. 44. In spite of the bad weather, they had a wonderful holiday. Although___. 45. He was so enthusiastic that he apparently ignored any warning signs. Such ___ II. Viết lại các câu sau sao cho nghĩa không thay đổi so với câu ban đầu, sử dụng từ cho sẵn trong ngoặc đơn ( không được thay đổi dạng của từ trong ngoặc ) : 46. The book is very interesting. I bought it yesterday. (WHICH) ___ 47.My brother likes playing the guitar in his spare time. (KEEN) ___. 48."Why don’t we go for a walk tonight ?" said Mr.Cuong. (SUGGESTED)  ___. 49.The government of Viet Nam is trying to prevent the impact of new Corona Virus-Covid 19 on the economic growth. (EFFORTS) ___ 50.The success of our local theater has made our city famous. (PUT)  ___.
  4. THE END ĐÁP ÁN CHẤM ĐIỂM ĐỀ KHẢO SÁT VÀO LỚP 10 Đáp án và hướng dẫn NĂM HỌC 2022 - 2023 chấm đề kiểm tra Môn thi: Tiếng Anh Thời gian: 60 phút, không kể thời gian giao đề (gồm 02 trang) PHẦN A: NGỮ ÂM (1,0 điểm) I. Chọn từ có phần gạch chân được phát âm khác so với các từ còn lại. 1. A. ended 2. B. school 3. A. now II. Chọn từ có trọng âm chính rơi vào vị trí khác so với các từ còn lại. 4. A .enjoy 5. D. interesting PHẦN B: NGỮ PHÁP VÀ TỪ VỰNG (4,0 điểm) I. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc để hoàn thành các câu sau 6. plays 7.being told 8.has lived 9.went 10. should-meet II. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc để hoàn thành các câu sau. 11. modernize 12. seriously 13. electricity 14. predict 15. environmentalists III. Chọn một đáp án đúng trong số A, B, C hoặc D để hoàn thành mỗi câu sau. 16. C 17. C 18. A 19. C 20. A 21. C 22. D 23. C 24. B 25. A PHẦN C: ĐỌC HIỂU (3,0 điểm) I. Chọn một từ thích hợp trong ô dưới đây điền vào mỗi chỗ trống để hoàn thành đoạn văn sau. 26. Teenagers 27. which 28 . for 29. learn 30. channels II. Đọc đoạn văn sau và chọn một đáp án đúng trong số A , B, C hoặc D. 31. C 32. D 33. B 34. A 35. D III. Chọn một đáp án trong số A, B, C hoặc D điền vào mỗi chỗ trống để hoàn thành đoạn văn sau. 36. B 37. A 38. C 39. A 40.C PHẦN D: VIẾT (2,0 điểm) I. Viết lại các câu sau sao cho nghĩa không thay đổi so với câu ban đầu, bắt đầu bằng từ gợi ý. 41. Ba has learned English since 2013. 42.If I knew her phone number , I could call her. 43. That old house has just been sold. 44. Although the weather was bad, they had a wonderful holiday. 45. Such was his enthusiasm that that he apparently ignored any warning signs. II. Viết lại các câu sau sao cho nghĩa không thay đổi so với câu ban đầu, sử dụng từ cho sẵn trong ngoặc đơn ( không được thay đổi dạng của từ trong ngoặc). 46. The book which I bought yesterday is very interesting. 47.My brother is keen on playing the guitar in his spare time 48. Mr.Cuong suggested going for a walk that night. Or: Mr.Cuong suggested (that) we (should) go out for a walk that night. 49. The government of Viet Nam is making efforts to prevent the impact of new Corona Virus-Covid 19 on the economic growth. 50. The success of our local theater has put our city on the map. HƯỚNG DẪN CHẤM ĐIỂM BÀI THI = TỔNG CÁC CÂU ĐÚNG x 0,2